Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Τα ήθη και έθιμα της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως στην Καλαμπάκα, του Βαγγέλη Γκιάτα / The manners and customs of the Sunday of the Pilgrimage to the Cross in Kalambaka, by Vangelis Giatas / Usi e costumi della domenica del pellegrinaggio alla Croce a Kalambaka, di Vangelis Giatas


Τα ήθη και έθιμα της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως στην Καλαμπάκα, του Βαγγέλη Γκιάτα

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως είναι μια μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας και τιμάται ιδιαίτερα όχι μόνο μέσα στην Εκκλησία αλλά και εκτός αυτής δεδομένου ότι ο λαός την έχει εντάξει στην καθημερινότητά του στα ήθη και έθιμά του, σ’ αυτό που λέμε παράδοση.
Ήθη και έθιμα
Τώρα, σε ότι αφορά τα ήθη και έθιμα της ημέρας στην Καλαμπάκα, όπως συνηθίζεται, ανήμερα της γιορτής και πριν χτυπήσει η καμπάνα του εσπερινού γυναίκες ανεβαίνουν στο βράχο της «μικρής Αιάς», όπως λέγεται, τραγουδώντας τα γνωστά πασχαλοτράγουδα.
Στη συνέχεια κατεβαίνουν στον
Άγιο Αντώνιο,το μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται στα ριζά του βράχου πιάνοντας χορό επαναλαμβάνοντας τα γνωστά τραγούδια της Πασχαλιάς και αφού χτυπήσει η καμπάνα της Μεγάλης Εκκλησιάς, όπως αποκαλούσαν οι παλιοί Καλαμπακιώτες τον Ιστορικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, μαζεύονται για να παρακολουθήσουν τον εσπερινό.
Πιστές στην παράδοση πολλές Καλαμπακιώτισσες το απόγευμα του Σαββάτου ανέβηκαν στον βράχο της «Μικρής Αιάς» αναβιώνοντας το έθιμο.
Τέλος να επαναφέρουμε στην μνήμη των μεγαλύτερων και το έθιμο όπου το απόγευμα της παραμονής της μεγάλης γιορτής αγόρια και κορίτσια ξεχύνονταν στους γύρο λόφους των χωριών τους μαζεύοντας αγριολούλουδα, κυρίως ανεμώνες, τα οποία στη συνέχεια πήγαιναν στον παπά για να μοιραστούν στους πιστούς αμέσως μετά την θεία λειτουργία την επαύριο αφού βεβαίως τα ευλογούσε.
Δυστυχώς αυτή η ατμόσφαιρα απουσιάζει σήμερα από την Ελληνική ύπαιθρο «θύμα» κι αυτή της «σύγχρονης εποχής»!!!
Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως για το 2023 πέφτει στις 19 Μαρτίου. Όπως αναφέραμε παραπάνω, πρόκειται για κινητή γιορτή. Πέφτει πάντα 28 μέρες πριν το Πάσχα.
Πηγή :   

http://ellinwnparadosi.blogspot.com/2011/03/blog-post_30.html

https://laografiaimnhmhtoyxues.blogspot.com/2022/10/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

23 Μαρτίου - Άγιος Νίκων Ίερομάρτυρας και οι 199 μαθητές του / March 23 - Saint Nikos the Martyr and his 199 disciples / 23 marzo - San Nikos il martire e i suoi 199 discepoli

  Eις τον Nίκωνα. Νίκης στέφανον εὐτρεπίζει σοι, Νίκων, Βραβεὺς στεφάνων, θνῇσκε λοιπὸν τῷ ξίφει. Εἰκάδι ἐν τριτάτῃ ξίφει Νίκων κράτα δῶκε. ...