Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Λιβελούλες, της νεραϊδομαμάς Νεραϊδοκλέφτρας - Libellules, dalla mama fata, da Ladro fata- Liveloules, from the fairy mama, from fairy thief


Λιβελούλες
, της νεραϊδομαμάς Νεραϊδοκλέφτρας  -
Libellules, dalla mama fata, da Ladro fataLiveloules, from the fairy mama, from fairy thief

  Νοτιοδυτικά του σημερινού χωριού Λυκούρια .
  Όπως αποδείχθηκε πρόσφατα, η λιμνοπηγή του Λάδωνος τροφοδοτείται από υπόγειο ποταμό. Το νερό βγαίνει από ένα μόνο κεφαλάρι και σχηματίζει πάνω από την πηγή μια μικρή και βαθιά λίμνη Αναρίθμητοι θρύλοι, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, δημιουργούν στον επισκέπτη μια φανταστική αισθητική και ψυχική προδιάθεση.
  Οι λιβελούλες ζουν σε υδροβιότοπους, πηγές και γενικά όπου υπάρχει νερό το όνομα τους προέρχεται από την λατινική λέξη libella που σημαίνει υδρόμετρο η υδροστάτης η νερούλας και συσχετίζεται με το μέρος που ζουν.
  Για ορισμένες φυλές ιθαγενών της Αμερικής η λιβελούλα αντιπροσωπεύει τη γρηγοράδα και την ενεργητικότητα. 
 Για τους ινδιάνους Navajo συμβολίζει το καθαρό νερό, ενώ για τους σαμάνους τον ανεμοστρόβιλο.
  Στην Ιαπωνία είναι σύμβολο εσωτερικής δύναμης ,κουράγιου και ευτυχίας και εμφανίζεται συχνά στα γράμματα και τις τέχνες και ιδίως στην ποίηση.
Στην Ελλάδα μας και στην μινωϊκή εποχή εμφανίζεται συχνά σε απεικονίσεις ,τοιχογραφίες και σε λατρευτικές τελετές. .μάλιστα κοσμούσε τον λαιμό θέας της τότε εποχής.
  Ο μύθος λέει ότι οι νεράϊδες όταν είδαν ότι δεν μπορούν πλέον να συνυπάρξουν με τους ανθρώπους μεταμορφώθηκαν σε λιβελούλες ώστε να κρατήσουν τα φτερά τους και συνάμα να μένουν κοντά στους ανθρώπους και να τις αναγνωρίζουν μόνο όσοι είναι άξιοι.
  Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που μπορούν να ζουν μέσα και έξω από το νερό και να κινούν τα φτερά τους με ιδιόμορφο τρόπο όπως κανένα άλλο έντομο..
- Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

23 Μαρτίου - Άγιος Νίκων Ίερομάρτυρας και οι 199 μαθητές του / March 23 - Saint Nikos the Martyr and his 199 disciples / 23 marzo - San Nikos il martire e i suoi 199 discepoli

  Eις τον Nίκωνα. Νίκης στέφανον εὐτρεπίζει σοι, Νίκων, Βραβεὺς στεφάνων, θνῇσκε λοιπὸν τῷ ξίφει. Εἰκάδι ἐν τριτάτῃ ξίφει Νίκων κράτα δῶκε. ...