Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Φυσική Καλλιέργεια μέθοδος Masanobu Fukuoka - Natural Cultivation method Masanobu Fukuoka

 


Λόγω του ότι «τα πάντα ρεί», όπως είχε αντιληφθεί ο Ηράκλειτος, ο άνθρωπος δεν δύναται να κατέχει γνώση, αφού τα πάντα από τη στιγμή της σύλληψής της, αλλάζουν διαρκώς. Από τη θέση του ηλιακού μας συστήματος μέσα στο σύμπαν μέχρι τα ίδια τα μόρια του εγκεφάλου μας, έχουμε παντελώς διαφορετικά δεδομένα από τα αρχικά.

Αυτή είναι η φιλοσοφική αρχή της φυσικής καλλιέργεια, που ξετυλίγοντάς της, θα καταλήξουμε στην παραδοχή πως ο μόνος ικανός φορέας γνώσης είναι η διαρκώς μεταβαλλόμενη φύση.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ρόλος του ανθρώπου στο καλλιεργητικό πεδίο είναι απλώς να δώσει τη δυνατότητα στη φύση να αναπτύξει τη δράση της, σε όλo της τo φάσμα.

Για το λόγο αυτό, εφαρμόζουμε την τεχνική των σβόλων του Masanobu Fukuoka, τους οποίους φτιάχνουμε και αποθηκεύουμε το καλοκαίρι και σπέρνουμε το φθινόπωρο με ελεύθερη ρήψη, άναρχα στο χώρο, λίγο πριν τις βροχές. Στη συνέχεια απλώς κόβουμε, χωρίς να μαζέψουμε, τα προϋπάρχοντα χόρτα και περιμένουμε τις βροχές να κάνουν το θαύμα τους.

Οι σβόλοι γίνονται από κοσκινισμένο πηλόχωμα, σπόρους, οργανική ουσία και νερό. Αρχίζουμε πλάθοντας το χωμάτινο ζυμάρι και λίγο λίγο, ξεκόβοντας από την αρχική μάζα, σχηματίζουμε τους σβόλους. Στη συνέχεια τους απλώνουμε στον ήλιο για να στεγνώνουμε καλά και μετά τους αποθηκεύουμε σε σακιά και τους φυλάσσουμε σε ένα ξερό και σκιερό μέρος, περιμένοντας υπομονετικά την περίοδο των φθινοπωρινών βροχών.

Από όσπρια, τριφύλλια και δημητριακά, μέχρι δέντρα, λουλούδια και λαχανικά, οι σπόροι των σβόλων μας, θα είναι οι πρωτεργάτες μιας πληθωρικής αλλαγής, όπου η εκθετική αύξηση της ποικιλίας των νέων φυτών, θα φέρει την αντίστοιχη αύξηση της ποικιλίας των ζώων στην περιοχή.

Από εδώ και πέρα, τα πράγματα εξελίσσονται μόνα τους. Η φυσική ροπή της ανταγωνιστικής συνύπαρξης των έμβιων όντων, θα δρομολογήσει την ανάπτυξη των ευνοϊκών συνθηκών για την εξέλιξη ενός σταθερού, υγιούς και παραγωγικού βιότοπου, όπου στο μικροκλίμα που θα δημιουργείται, θα έχουν τη δυνατότητα να παραχθούν αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, δίχως την ανάγκη της ανθρώπινης παρέμβασης.

Δέντρα, θάμνοι, πόες, αναρριχώμενα, επίγεια και υπόγεια φυτά, λαχανικά, βότανα, λουλούδια, μανιτάρια, δασικά, μελισσοκομικά και καλλωπιστικά φυτά, λιμνούλες, βραχάκια, σαπισμένοι κορμοί, πουλιά, έντομα, σαύρες, μικρά θηλαστικά, σκαθάρια, σκουλήκια και πληθώρα άλλων οργανισμών, θα συντελέσουν στη διατήρηση ενός ισορροπημένου και πλούσιου βιότοπου, που κάθε χρονιά θα γίνεται όλο και πιο γόνιμος, όλο και πιο θελκτικός για νέους επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους!

Σκοπός της ιστοσελίδας είναι η δημιουργία ενός αλληλέγγυου δικτύου φυσικών αγροκτημάτων της Ελλάδας και της Ευρώπης, που διέπονται από τις ιδέες της αυτάρκειας, της αυτοοργάνωσης και της ελευθερίας και προωθούν τις αρχές της αγροοικολογία, της αποκέντρωσης των αστικών κέντρων και τον φυσικό εξωραϊσμό των πόλεων, της υγιεινής ζωής και της ειρηνικής διαμονής του ανθρώπου στον πλανήτη.

Για τη λειτουργία και την πορεία του δικτύου, θα οριστούν ανοιχτές διαδικτυακές συνελεύσεις, όπου με γνώμονα την ισότητα και την άμεση δημοκρατία, θα δίνουν ένα κράμα ιδεών διαρκώς μεταβαλλόμενο προς την πραγματικότητα που ρέει.

Πηγή: https://www.natural-farming.eu/el/  

-  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδoς εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

23 Μαρτίου - Άγιος Νίκων Ίερομάρτυρας και οι 199 μαθητές του / March 23 - Saint Nikos the Martyr and his 199 disciples / 23 marzo - San Nikos il martire e i suoi 199 discepoli

  Eις τον Nίκωνα. Νίκης στέφανον εὐτρεπίζει σοι, Νίκων, Βραβεὺς στεφάνων, θνῇσκε λοιπὸν τῷ ξίφει. Εἰκάδι ἐν τριτάτῃ ξίφει Νίκων κράτα δῶκε. ...